Vyjádření ředitele odboru státní správy I - MŽP ČR- Ing.Miloslava Kuklíka korespodnduje s názorem veřejného ochránce práv JUDr.L.Křečka

04.08.2020 00:00

 Ředitel odboru státní správy I -  Ministerstva životního prostředí ČR -Ing.Miloslav Kuklík se vyjádřil v odpovědi na žádost oznamovatele o prošetření způsobu vyřízení stížnosti (č.j.MŽP/2018/500/282) doslovně

...."Došetření stavu svahu na pozemku pana Josefa Skrzyžaly v době místního šetření ČIŽP dne 7.3.2017 mohlo být patrně žádoucí a mohlo  tak přispět k zajištění přímých důkazů, na základě kterých mohlo být zahájeno správní řízení s panem Skrzyžalou"...

Není proto zřejmě náhoda, že v podstatě ke stejnému názoru došel zhruba o rok později po naprosto důkladném a nestranném šetření i veřejný ochránce práv s tím rozdílem, že na základě množství a kvality nashromážděných důkazů  je možné provést dodatečně dokazování i později, přestože J.Skrzyžala rychle zahladil stopy pomocí bagru zeminou.

MŽP ČR je nadřízený orgán ČIŽP, který prošetřoval stížnosti na pochybení ČIŽP a při šetření dospěl později ke stejnému názoru jako právní odbor MŽP ČR, že nebylo vůbec zahájeno správní řízení při šetření nelegálního vypouštění fekálních odpadů při provozování podnikatelské činnosti. Je velkou záhadou, jak a proč už tak zásadní pochybení zodpovědným pracovníkům ČIŽP Ostrava tehdy prošlo.

V současné době pokračuje šetření orgány činných v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestných činů maření úkolů úřední osoby z nedbalosti podle § 330 trestního zákona, zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 tr.zákona a nadržování podle § 366 tr. zákona a podle prvních výsledků šetření není vyloučeno, že bude rozšířeno i na další osoby. Výsledky šetření jen potvrzují další opakovaná pochybení konkrétních osob a nové důkazy v jejich neprospěch.

Dosavadní výsledky šetření nasvědčují, že vymahatelnost práva je v naší zemi velmi nízká, a proto byly výsledky některých šetření odeslány Lize pro lidská práva, Transparency international  a  vybraným sdělovacím prostředkům, aby byla věc řádně došetřena a všichni viníci potrestáni.

V zemi, kde neexistuje vymahatelnost práva, kvete korupce a beztrestně a opakovaně se porušují zákony, jsou pak jedinou zárukou demokracie a spravedlnosti veřejné sdělovací prostředky a nevládní organizace  bojující za respektování základních lidských práv, jako je právo na spravedlivý proces při šetření podle č.36, odst.1, Listiny základních práv a svobod a rovněž čl.95 odst.1 Ústavy.

Proto stále platí citát, který používali dříve pracovníci bývalého "Útvaru pro odhalování organizovanému zločinu". 

"Sera, Tamen Tactis Poena Venit Pebidus"

(Albius Tibullus) 

 

Mgr.Josef Grochovský -předseda Občanské asociace- sdružení pro podporu a rozvoj svobodné společnosti

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode