Nabídka pomoci od Transparency international

08.08.2020 22:27

Pracovník právní poradny české pobočky Transparency international sídlící na Sokolovské ulici v Praze nám dne 6.8.2020 odpověděl na náš dopis a nabídl nám pomoc při řešení případu, který  vykazuje znaky korupčního jednání. Tato organizace se zaměřuje na jednotlivé případy korupce,které se snaží zmapovat a přispívat k jejich řešení poskytováním právní pomoci.

Současně pracovník Transparency international zdůraznil, že ustanovení § 158 trestního řádu ukládá policejnímu orgánu povinnost přijímat oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, učinit všechna potřebná šetření a opatření k odhalení skutečností  nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin a směřující ke zjištění pachatele.

Naše první podání pro podezření z korupce bylo poměrně rychle formálně prošetřeno bez výslechu podezřelých, bez navržených svědků a prošetření důkazů. Policejní komisařka z oddělení hospodářské kriminality, která dostala pokyn od státního zastupitelství, tak věc prošetřila "od stolu",kdy jen opsala výsledky a závěry pracovníků ČIŽP, proti kterým byla stížnost z porušení zákonů podána.

Při šetření dalšího podnětu, opět "od stolu" na pokyn státního zástupce dokonce stejná policejní komisařka zaměnila v podání oznamovatele původní klasifikaci a formulaci podezření z konkrétních trestných činů, zřejmě aby pak věc odložila "ad acta" a nemusela přihlížet k nově pořízeným důkazům od dvou nových nezávislých subjektů.

Položme si otázku, komu ve skutečnosti taková policejní komisařka pomáhá a koho ve skutečnosti chrání ?

Mgr.Josef Grochovský

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode